onsdag 5 mars 2014

Mackfrukost med IFD-pimpad äggröra



IFD tjatar jag om i tid och otid, och det tänker jag faktiskt fortsätta med! Bara så ni vet! Mycket av den mat vi äter idag -  industriframställd och hårt processad och med alltför mycket socker och olika tillsatser -  är starkt inflammationsskapade och kan ställa till det för vår hälsa på lite längre sikt. Jag tror knappast det kan vara en tillfällighet att olika sjukdomar som allergier, diabetes, och en massa olika välfärdssjukdomar ökar i hisnande omfattning.

Jag tror förstås inte att det helt går att undvika allt som är "skadligt", då blir det svårt att leva, men genom att vara mer matmedvetna kan vi i alla fall försöka balansera vår mat med så mycket som möjligt av bra råvaror och ingredienser som i stället är INFLAMMATIONSDÄMPANDE. Man får försöka göra så gott man kan helt enkelt!

Den här äggröran är ett exempel på hur man kan IFD-förstärka en äggröra. Jag åt den till frukost på det här brödet, och dessförinnan hade jag grundat med ett glas glas färskpressad juice av morötter, apelsiner, äpplen och ingefära. Maken är juicemästare i vårt kök och vi dricker juicen nästan varje morgon. Han gör den av lika delar ekologiska morötter och apelsiner, och halva mängden äpplen. En rejäl bit ingefära därtill. Morötter och ingefära är bland det mest inflammationsdämpande man kan stoppa i sig, så det blir en riktig hälsoshot.

Äggröra lagom till två mackor:

2 stora ekologiska ägg
1 liten vitlöksklyfta
1 msk grädde
1 tsk morotspulver (från Crearome)
2 krm gurkmeja
1 krm paprikapulver
1 krm ingefära
vitlökssalt - några kvarnvarv
1 msk olivolja med mild och neutral smak

Bottna en kastrull med olivolja och värm försiktigt.
Vispa ihop äggen med pressad vitlök, grädde och det övriga och värm äggröran under ständig omrörning tills den börjar bli krämig. Ta då genast från värmen.
Fördela äggröran på brödet och toppa med något grönt.

En ekologisk apelsin fick bli avslutning på frukosten tillsammans med en stor kopp kaffe. Utan den kan jag inte överleva min morgon!







8 kommentarer:

  1. Vilken god start på dagen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur?! Man står sig till lunch utan problem. Kram!

      Radera
  2. Rejäl frukost, sånt står man sig på!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jaadå, inga problem alls att hålla sig mätt! Personligen behöver jag en bra frukost för att komma igång. Jag är helt "ute" i dessa fastedieternas förlovade tidevarv, men jag är en hopplös zombie innan jag fått i mig min frukost.

      Radera
  3. Vilken härlig frukost!
    Längesen jag bakade bröd efter dina recept! Blev sugen nu! :)
    Ha en underbar dag!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jamen då är det snart dags igen Lana! Igår bakade jag igen, ett riktigt superbröd som snart kommer på bloggen. Ha en härlig vårdag du också! Idags tittar faktiskt solen fram för första gången på länge! Kram!

      Radera
  4. Hej Kjersti! Fick tipset om din blogg av en kollega i Sthlm. Helt underbar blogg och helt i min stil och smak! En undran, din make när han gör era morgonsmoothies. Använder han råsaftcentrifug eller räcker det med att mixa (med tanke på moroten i). Själv gör jag nästan varje morgon smoothie men har hittills inte kommit så långt att använda rotsaker. (Måste kliva ur trygghetszonen där ;-)). Önskar dig en härlig dag! Kramar Benita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tusen tack för dina värmande ord Benita! De gör mig så glad! Just den här juicen använder vi råsaftcentrifugen till, och det är maken som står för den. Brukar göra en lite större sats som räcker några dagar. De dagar han är hemma brukar vi starta med ett stort glas av juicen. Ibland har vi också rödbeta i. De dagar han jobbar och jag är ensam hemma brukar jag ofta starta dagen med en smoothie, och då använder jag mixern. Jag har aldrig gett mig på att mixa morot eller andra rotfrukter. Det förutsätter nog en riktig värstingmixer, och en sådan finns än så länge bara i mina drömmar! Min mixer är en tillsats till min hushållsmaskin och är helt okej till "mjukare" saker, men jag tror inte den klarar rotfrukter. Under fliken Smoothies i högerspalten hittar du ett axplock av mina olika smoothies, som jag hoppas kan inspirera dig. Må så gott och varmt välkommen tillbaka! Kram i retur!

      Radera