fredag 21 mars 2014

Helstekt kakaokryddad entrecote med rotpytt och världens bästa fuskbea



En enkelt fixad men ändå lite lyxig och väldigt god lördagsmiddag bjöds det på härhemma nyligen. Vad vi firade? Tja, kanske att snön helt hade försvunnit, att man kunde ta en promenad utan varken broddar eller långkalsonger, att snödropparna försiktigt börjat sticka upp huvudet, att jag faktiskt plockat den första tussilagon, och att det kändes som vår. Nu har ju vintern gjort come back och både tussilago och snödroppar är gömda under ett tjockt lager med snö, men snart ÄR det ändå vår. På riktigt! Det kan väl vara värt att fira!

Jag stekte en bit hel entrecote (från Lövsta Kött), kryddade den med kakao och kanel, och till det serverade jag en pytt på potatis, morötter och vitlök samt en fuskvariant på bearnaisesås. Jag är annars inte så mycket för att fuska, men är den så god och lättgjord som denna, ja då må det vara hänt. Riktigt bra! Supermumsigt alltihop förresten! Eftersom bean blev så bra gör jag ett separat inlägg på den, så den ska vara lätt att hitta. Här hittar du det receptet.

Och nää, maken och jag satte verkligen inte i oss hela entrecoten på egen hand. Det blev både kött och bea över, som blev till en lyxig pyttipanna dagen därpå.

Ha nu en riktigt härlig fredag och en fin helg allihop!

ca 700 g fin svensk entrecote i bit
smör/olja till stekning

1 msk olivolja
1 tsk vitlökspeppar
1 tsk flingsalt
2 tsk rå kakao
1 tsk kanel

Pytt:
2 stora potatisar
2 stora morötter
2 stora vitlöksklyftor
olivolja
vitlökssalt

Bryn entrecoten - som fått rumstemperera minst en halvtimme - fint runtom.
Blanda ihop en "gegga" av olivolja, vitlökspeppar, salt, kakao och kanel och gnid in hela entrecoten runtom. Sätt in i ugnen på 125 grader tills innertemperaturen visar ca 64 - 65 grader. Då är den fortfarande rosa. Ta ut och låt vila 10 minuter innan du skivar upp den.

När entrecoten börjar komma upp i värme bryner du potatis, vitlök och morötter, kvarnar över salt och peppar och steker mjukt under lock. Tog lite drygt 15 minuter, men kan variera beroende på potatissort.

Servera entrecoten med pytten, bean och en sallad. Eftersom jag snöat in på ugnsbakade tomater blev det även såna på våra tallrikar.

4 kommentarer:

  1. Spännande med kakao- och kanelkryddning! Måste testas! :)
    Ha en underbar lördag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blev väldigt gott, så det är absolut värt att prövas. Ha en härlig vårsöndag! Tänk vad snabbt det kan ändra sig i alla riktningar, nu har all snö försvunnit igen, bara på några dagar! Kram!

      Radera
  2. Spännande kryddning, kakao har vi aldrig använt till att krydda kött med någon gång, däremot choklad har vi haft i gryta och det var ju gott.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då måste ni pröva! Det blev supergott!

      Radera