tisdag 25 mars 2014

Glutenfria havrepannkakor med Betaglukan



Jaja, jag VET att det är våffeldagen idag, men jag har faktiskt inte gjort något nytt våffelrecept sedan sist. Ni får nöja er med mina gamla glutenfria våffelrecept ( här eller här), eller leta i andra bloggar, som bjuder på både glutenfria och vanliga våffelrecept av alla de slag i dessa våffeltider. I stället får ni äta pannkakor hos mig.

Vi har den stora förmånen att ha hand om Lilla I på torsdagar, och det är ju perfekt, för då får jag tillfälle att grädda pannkakor. Det måste ju snudd på vara tjänstefel att INTE grädda pannkakor på en torsdag! Eller hur? Lilla I älskar pannkakor, och morfar brukar inte heller tacka nej. Jag försöker variera lite och använda olika mjölsorter, men självklart gör jag dem glutenfria. Jag vill förstås också ha en pannkaka!

Den här gången blev det havremjöl och även ett litet tillskot av Betaglucan (läs mer här). Pannkakorna var väldigt samarbetsvilliga och ingen enda trasades sönder utan höll ihop fint. Om du vill kan du smaksätta pannkakssmeten med vaniljpulver eller något bärpulver. Om du i stället vill fylla pannkakorna med något salt kan du ta en aning salt i smeten. Vill du göra dem supernyttiga kan du pytsa i lite nässelpulver eller något grönsakspulver. Gör du dem alldeles vanliga är det gott med sylt eller färska bär till, och kanske en gräddklick om du tål det. Och tänk, de här pannkakorna borde passa även er som äter enligt FODMAP, under förutsättning att ni väljer laktosfri mjölk. Havre är snällt mot uppstudsiga och egensinniga magar.

1 dl havremjöl (Provena)
1 msk Betaglukanpulver
2 dl mjölk - vanlig, laktosfri eller av någon alternativ sort
2 stora, ekologiska ägg
(salt, vaniljpulver eller annan smaksättning)
kallpressad kokosolja att steka i

Vispa ihop havremjöl och Betaglucanpulver samt eventuell smaksättning i en skål, och vispa i mjölken lite i taget tills allt blandats. Vispa ned äggen och se till att smeten är slät och klumpfri.
Låt den stå och svälla i rumstemperatur en halvtimme, och grädda sedan pannkakor eller plättar i kokosolja eller ghi.
Servera med valfria tillbehör.






10 kommentarer:

  1. Det är alltid gott med pannkakor! :) Ska testa ditt recept med havremjöl nån gång till dottern. :)
    Ha en fin dag!
    Kram kram
    //Lana
    P.S. Jag hinner inte ens grädda några våfflor idag... jobbar sent.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Våfflor kan man äta vilken dag som helst Lana, precis som pannkakor! Hoppas det går bra med kvällsjobbet!

      Radera
  2. Vet inte riktigt om vår kommentar kom med, men vi försöker igen.
    Tycker pannkakorna blev riktigt fina, hur lyckade som helst. Och så härligt med en torsdagstradition, ja vilken dag som helst-tradition faktiskt:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det kul med traditioner. Här har det blivit tisdagspannkakor. Vi har haft hand om Lilla i idag i stället för på torsdag som vi brukar, och när vi pratade på telefon igår kväll var hennes första fråga: "Blir det pannkakor då mormor?" Självklart! Pannkakor är alltid rätt! Vilken dag som helst!

      Radera
  3. Betaglukan? Spännande! :) Pannkakorna ser goda ut! Hemma hos oss går det alltid hem med pankisar både för stora som små... skönt det!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Betaglukan är perfekt i smoothies, för det gör att det blir lite mer krämigt och fylligt. Nyttigt dessutom! Visst är det bra med pannkakor för både stor och liten. Går ju att variera hur mycket som helst utifrån vad man tål och tycker om. Ha det bra!

      Radera
  4. Åh, klart lilla I ska ha pannkakor på torsdagar. Våfflor kan hon ju äta vilken annan dag som helst =))

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur?! Den traditionen sviker vi inte i första taget!

      Radera
  5. Betaglukan har jag inte hemma men resten så detta bli dagens mellis efter skola, innan simskola! Missade även att det skulle stå o svälla men de ser fina ut ändå ;) nu hoppas jag dessa smakar fint oxå för då har jag ett nytt pankisrecept!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, då håller jag alla tummar och tår för att de ska gå bra att vända, att de smakar gott, och att de ska ge din son energi för simningen! Jag tycker pannkakorna brukar hålla ihop bättre om smeten får stå och svälla en stund, men hoppas det ska funka för dig ändå. Betaglukan är ju inte alls nödvändigt, men bidrar med lite extra nyttigheter och även stadga. Allt gott!

      Radera