måndag 10 februari 2014

Vänliga Veckan och glutenfri vegopaj med botten av bönor - med fyllning av purjo, paprika, halloumi och mozarella



Vet ni vad det är för vecka nu? Jo, minsann, det är Vänliga Veckan. Vänliga veckan infördes på 40-talet och inföll då i november. Den har legat i träda några år, men nu har idén dammats av och Vänliga Veckan har återinförts, men nu i februari, under vecka 7. Vi ska naturligtvis vara vänliga och omsorgsfulla mot varandra VARENDA vecka, året runt, men ibland kanske man måste tänka till lite, och vara lite extra vänlig. För nog snäser vi emellanåt åt varandra, alldeles i  onödan, lite till mans. Vänlighet i familjen, på arbetsplatsen, i trafiken OCH på nätet är det som gäller den här veckan. Lite extra uppmuntran och peppning. Ett telefonsamtal till någon som vi inte ringt till på länge. Kanske ett vykort till någon som bor långt bort. Ett besök hos någon som är sjuk eller ensam. En extraslant i muggen hos någon tiggare som vi passerar i gathörnet. En komplimang. Lite extra bekräftelse. En pratstund med någon som verkar lite låg. Överraska med go´fika på jobbet en alldeles vanlig dag. Det behövs faktiskt inte så stora saker. I den här länken hittar du mer information om Vänliga Veckan och lite tips på vad du kan göra för att förvandla världen till en lite vänligare plats. Här kan du på FB (själv är jag envis FB-vägrare) nominera någon som varit extra vänlig och dessutom få chansen att vinna en fin sjal eller en flätad korg.

Och just för att det är Vänliga Veckan tänkte jag frångå min nya giv med varannandagsinlägg och i stället bjuda er på nya inlägg VARJE dag hela veckan. Jag börjar med en härlig vegopaj. Ett sätt att vara vänlig mot Moder Jord är ju till exempel att äta mer vegetariskt. Ha en härlig Köttfri Måndag och en riktigt mysig, generös och vänlig vecka allihop!

Kikärtor och bönor i bakverk är ingen nyhet för mig. Jag hade ju turen att t o m vinna pris i en tävling i Buffé för några år sedan med min mjuka kaka/tårta med kikärtor och mandel. Jag tror aldrig jag fått så mycket beröm för något som för den kakan! Jag har fått otaliga bevis på uppskattning från folk som bakat den. Jag har även sett mitt recept i identisk tappning på andra bloggar, så det tolkar jag som ett gott tecken på att den fallit i smaken. Ett recept på bönkaka hittar du också hos mig. Däremot ska jag på inget sätt ta åt mig äran av recept med pajbotten av kikärtor eller bönor, den är inte alls min egen, utan den har jag snott. Hovkonditorn har ett vegetariskt recept, Ambrosia ett annat. Landleys kök bjuder på tonfiskpaj med skal av vita bönor, och Emmas Shape me up gör en kyckling- och broccolipaj med just vita bönor i skalet.

Eftersom jag bara hade en tetra med blandade bönor i mitt skafferi för tillfället fick det bli just det i mitt pajskal. Jag håller med mina bloggkollegor om att bönor i skalet är en hit! Och vet ni vad, i lördags blev det pizza också på just den botten, men receptet på den får ni en annan dag.

1 tetra blandade bönor - kidneybönor, vita bönor och kikärtor
2 msk oliv- eller rapsolja
1 äggvita
1½ dl kikärtsmjöl
2 tsk fiberhusk

ca 40 g ost i tunna skivor
300 g purjo
300 g paprika i valfri färg - 2 stycken
1 vitlöksklyfta
½ paket halloumi, ca 100 g
½ boll mozarella, ca 60 - 65 g
valfri kryddblandning - jag tog vitlökspeppar med persilja

3 ägg
½ boll mozarella - resten av den andra halvan
1 dl grädde
en aning salt

Skölj bönorna noggrant i kallt vatten och låt dem rinna av ordentligt i en sil.
Mixa bönorna tillsammans med olja och äggvita.
Blanda mjöl och husk och tillsätt det. Kör till en boll/fast smet.
Låt degen vila och svälla 10 minuter och tryck sedan ut den i en lätt smord pajform. Degen var otroligt foglig och samarbetsvillig och gjorde precis som jag ville. Det är inte alltid man kan säga det minsann! Den hade nog tagit fasta på det där med vänlighet också!
Sätt in formen i kylskåp för att "sätta sig" ytterligare en halvtimme. Nagga botten och förgrädda pajskalet med folieremsa runt kanten i 200 grader ca 12 - 14 minuter. Ta bort folien efter halva tiden.








Skölj och strimla purjon, kärna ur och strimla paprikan., skala och flisa vitlöken. Låt alltsammans mjukna i sin egen vätska på inte alltför hög värme, 5 - 8 minuter. Låt eventuell överflödig vätska rinna av.






Fördela tunna skivor ost i det förgräddade pajskalet och lägg därefter på purjo/paprikaröran.
Skär halloumi och hälften av mozarellabollen i bitar och stick ned jämnt. Strö över krydda.
Mixa ihop ägg, grädde och den andra halvan av mozarellan med en aning salt. Häll försiktigt över pajen. Grädda i samma ugnsvärme, 200 grader, 35 - 40 minuter.
Och tänk, hela pajen lossnade mycket välvilligt ur formen så jag kunde lägga upp den på fat. Smaklig spis!









12 kommentarer:

  1. Ska försöka ta det vänliga spåret resten av veckan. Lättare sagt än gjort emellanåt...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut! Ibland är det en riktig utmaning!

      Radera
  2. Vilken spännande idé! Jag har fortfarande inte hittat det ultimata glutenfria pajreceptet, det här ska helt klart provas!
    Vänliga veckan som avslutas med Alla Hjärtans Dag, ser ut att bli en toppenvecka! (+plus en massa recept från dig!). Hoppas att du får en extra-vänlig vecka! En extra kram från mig kommer här!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker absolut du ska prova maria, för det blev riktigt, riktigt bra. Även pizzan som jag gjorde med precis den degen blev hur god som helst. Kram i retur till dig, och hoppas din vecka blir underbar på alla sätt!

      Radera
  3. Jahaja, där fick vi veta nåt nytt, vänliga veckan har helt gått oss förbi, tackar säger vi till dej!
    Så bra med dina länkar och inspirerande recept nu, tycker vi (har vi ju tyckt innan också) som försöker utesluta mjöl och så mycket socker som vi kan från maten numera. Inte är det enkelt, men det finns ju mycket att använda istället och mycket har vi hittat här hos dej!
    Pajen ser ju himla god ut.

    Ha nu en fin vänlig vecka,
    stora kramar till dej

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack söta ni! Så glad jag blir om jag kan bidra med lite ny inspiration och tips! Som ni säger - det finns så mycket gott att äta även när man försöker leva lite nyttigare utan så mycket mjöl och socker. Tack själva för all inspiration som ni delar med er av! Och ja, pajen ÄR god. Kramar en masse i retur!

      Radera
  4. Tackar för påminnelsen om pajskal på bönor. Så himla smart!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det smart. Det var faktiskt första gången jag gjorde pajskal med bönor, men det blev så lyckat så nu har det blivit repris och även pizza på degen. Ha det gott!

      Radera
  5. Härligt med nya inlägg varje dag i veckan, som alltid kul att läsa! Vänliga bör vi vara varje dag som du säger, och inte bara under en vecka! Lika så med Alla hjärtans dag, kärleksfulla borde vi vara varje dag och inte bara en dag - men det är bra att bli påmind om det, så man tänker efter lite extra, för det är svårt att komma ihåg varje dag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det så, vi behöver nog alla en påminnelse då och då!

      Radera
  6. Vilken god paj du gjort och tack snälla för länkningen. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen orsak alls, du är värd att hitta till - om man nu inte redan gjort det! Kram till dig också!

      Radera