måndag 3 februari 2014

Lins- och pumpagryta med kokosmjölk - helt vegan



Jag förutspådde ju att det skulle bli mer pumpa, och här kommer det! Det finns fortfarande fin pumpa att få tag på i affären, både butternut och muscatpumpa. Det blev en smakrik, kryddig och mustig vegogryta med pumpa, linser, tomat och kokosmjölk. Helt vegan. Vi åt ris till, men det går lika bra med quinoa eller kanske cous-cous eller bulgur för den som tål det. Grytan räcker till minst fyra personer, snarare sex. Bjud gärna någon god chutney med lite syrlighet till för att balansera pumpasötman.

Ha en härlig Köttfri måndag allihop!

700 g skalad och urkärnad pumpa - jag tog en lite mindre butternutpumpa
4 stora skalade och flisade vitlöksklyftor

2 msk ghi (stavas även ghee) eller rapsolja
1 tsk gurkmeja
1 tsk malen ingefära
1 krm nystött kardemumma
1 krm malda nejlikor
1 krm mald koriander
1 krm mald spiskummin
1 burk krossade tomater - Mutti
1 burk kokosmjölk/kokosgrädde, minst 17% - jag använde Kung Markattas
2 msk lantbuljongpulver
1 msk morotspulver (kan uteslutas) - se bild här
1 dl röda eller gula linser
1 msk vit balsamico
(salt från kvarn)
lite hackad persilja eller koriander

Börja med att förbereda pumpa och vitlök. Skala, kärna ur och tärna pumpan och skala och flisa vitlöken. Observera att vikten avser den färdigberedda pumpan.
Blanda ihop kryddorna. Hetta upp ghi och fräs/bryn kryddorna lätt under omrörning.
Lägg i pumpa och vitlök och fräs runt några minuter under omrörning så det blir lätt brynt.
Tillsätt tomatkross, kokosmjölk (den lite fetare varianten), buljongpulver, morotspulver och linser och låt småputtra under lock 20 - 30 minuter till en krämig gryta/röra. Smaka av med balsamico och ev lite mer salt.
Garnera med lite grönt och servera med valfria tillbehör.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar