tisdag 15 oktober 2013

Pulled pork på rapsgris med lök och äpple



Nej, nu kan jag ju inte vara sämre än alla andra. Man måste ju hänga med! Och pulled pork har varit trendmaten framför andra ett bra tag nu, så det är väl på tiden att även jag hakar på och delar med mig av min variant - innan det är helt ute. Varianter finns det nämligen - säkert lika många som på Mammas köttbullar. NÄSTAN varenda blogg med självaktning har recept på pulled pork eller pulled beef eller pulled chicken. Det finns t o m vegetariska varianter.

Jag kryddar min pulled pork med en favoritkryddblandning från Zmaka. Den lystrar kort och gott till namnet Köttfärskrydda och är en varm och aromatisk kryddblandning som verkligen inte bara passar till köttfärsrätter. Det finns lite olika sätt att servera pulled pork. Här har jag den tillsammans med en coleslaw (som ni fick recept på igår).Vanliga tortillabröd funkar för er som inte behöver fundera på det här med gluten. Jag hann inte göra egna glutenfria pannbröd som jag hade tänkt mig, så jag åt min pulled pork rakt upp och ned, på tallrik med coleslawen till.

1 - 1,2 kg fin svensk karré - gärna av rapsgris
1 dl chilisås
1 msk osötad tomatpuré
2 msk vatten
1 tsk flytande honung
1½ msk Köttfärskrydda
1½ gul lök
3 vitlöksklyftor
2 stora fasta och syrliga äpplen
lite rapsolja

Ta fram en gryta med lock som tål att ha i ugnen.
Bottna den med några matskedar rapsolja och vänd runt karrén i oljan.
Blanda ihop chilisås, vatten, honung och krydda och häll på karrén. Vänd runt och klappa om den så det kommer åt överallt runtomkring.
Skala och klyfta löken, skala och flisa vitlöken, skala, kärna ur och klyfta äpplena.
Lägg alltsammans runt karrén, sätt på locket och ställ in i ugnen på 120 graders ugnsvärme.
Hitta på något annat. Efter 3 timmar tittar du till det hela, vänder kanske runt på karrén och öser lite. Ställ in igen och låt stå ytterligare 3 timmar medan du gör annat.
Lägg upp steken på ett fat eller i en skål, häll på lite av skyn och lök/äppleblandningen, och dra isär köttet med en gaffel. Blanda om.
Servera på det sätt du önskar. Hoppas det ska smaka!

Resten av den smakrika skyn (det blir ganska mycket) kan du sila av och använda som grund till någon sås. Frys in om du inte tänker använda den inom några dagar. Jag gjorde en jättegod sås till köttfärsbiffar av min sky.









8 kommentarer:

  1. Haha, det här var ju det märkligaste. Har ett blogginlägg som ligger på lut, för igår kom en pulled pork ut ur min ugn för första gången! Nu fick jag ju lite serveringstips till kvällens middag.
    Ha en skön tisdag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jamen så bra då! Hoppas det ska smaka! Ha en bra dag du också!

      Radera
  2. Det är så gott med pulled pork! Älskar att laga kött på det sättet! Kul att använda äpple till det! Ska testa nästa gång!
    Ha en fin kväll!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Äpplet gav en fin smak, så det rekommenderar jag varmt. men det finns som sagt hur många olika varianter som helst. Ha en bra dag!

      Radera
  3. Ja, tänk vad den där dragna grisen har blivit en succé, man ser den verkligen i alla olika varianter nu! Härligt.
    Gott att ha äpplen i, låter som en smarrig variant!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det lite kul! Vart man sig i världen vänder så dyker grisen upp i lite olika skepnader. Äpple i kan absolut rekommenderas!

      Radera
  4. Det blev verkligen lyckat, kanske första gången du lagade det men det får absolut inte bli sista! Och coleslawen var ju i världsklass :) Yum Yum!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blir säkert fler gånger - kanske med någon annan kryddning. Och coleslawen är redan repriserad!

      Radera