torsdag 24 oktober 2013

Variation på bovetecrunch - den här gången kakaorostad och med mandel och bananchips

 


Idag gör jag ett avsteg från frukostgröten och bjuder i stället på en jättegod bovetecrunch. Jag gjorde ju en variant för ett tag sedan, och den blev väldigt uppskattad och försvann i ett nafs. När jag nu skulle ta mig för att göra en ny sats hade jag lust att variera smaksättningen lite. Jag rostade crunchen tillsammans med kakao, tillsatte också mandel, och pytsade slutligen i ekologiska bananchips och frystorkade blåbär när allt var färdigrostat. Ojojoj så gott. Och eftersom jag fortfarande inte tycker om kall yoghurt nu i höstmörkret häller jag upp den på kvällen innan så hinner den blir lagom rumsvarm till morgonen. Tillsammans med den här crunchen kan jag t o m hoppa över gröten då och då!

500 g helt bovete - den här gången använde jag Spielbergers
1 dl pumpafrön
kallt vatten

ca 100 - 120 g mandel med skal
50 g kokosolja
2 msk rå kakao
1 dl ljus agavesirap eller flytande honung - eftersom jag delar med mig till honungsallergisk
                                                                      dotter får det bli agavesirap

1 påse bananchips
50 g frystorkade blåbär
ev annan torkad frukt
ev kokoschips

Tvätta bovetegrynen riktigt noga i flera omgångar ljummet vatten så att skräp, och skalrester försvinner.
Blanda med pumpafrön och täck med kallt vatten.
Täck över skålen och ställ in i kylskåpet över natten.
Skölj igenom grynen ytterligare ett par gånger med kallt vatten på morgonen, så det "slemmiga" försvinner.
Låt rinna av väl och torka grynen med en ren kökshandduk.
Hacka mandeln grovt och blanda ned den.
Smält kokosoljan i vattenbad och vispa i kakao och agavesirap.
Rör ned i grynblandningen så att det kommer åt runtom överallt. Lättast med rena händer.
Bred ut blandningen på 2 bakpappersklädda ugnsplåtar och sätt in i ugnen på 80 grader varmluft. Låt stå och torka med ugnsluckan lite på glänt ca 6 timmar. Ja, det tar lång tid!
Byt plats på plåtarna och rör om i blandningen några gånger under tiden.
Låt svalna och blanda i det du tycker om i övrigt. Jag hade torkade bananchips och frystorkade blåbär. Du kan välja det du tycker om. Torkad frukt eller bär, kokoschips, skalade hampafrön eller kakaonibs är några förslag.










4 kommentarer:

  1. Boteve passar så bra i granola/müsli, ger ett tuggmotstånd som jag gillar. Kakao tror jag att jag aldrig testat att ha i, så det måste jag prova. Tack för inspirationen och ha en fin dag. Kram!

    SvaraRadera
  2. Vad härligt det ser ut, särskilt med blåbären på. Kakao låter gott, ska testa vid tillfälle!

    SvaraRadera
  3. Tack ska ni ha alla tre! Crunchen blev jättelyckad, så testa gärna!

    SvaraRadera