tisdag 8 oktober 2013

Matiga, glutenfria pannkakor - att äta som de är eller att fylla med något gott




Pankisar igen? Jajamänsan! Den här gången blev det en matig, lite grövre, glutenfri variant, som är lätt att ha att göra med, och som passar jättebra dels att äta som de är, dels att fylla med något smaskigt och kanske gratinera i ugnen. Vi åt först pannkakorna med sylt och grädde, och de som blev över fyllde jag med en vanlig köttfärsröra och gratinerade i ugnen på 225 grader med en blandning av grovriven lagrad grevéost och grovriven fetaost av får- och getmjölk. Ett annat förslag är en god svampstuvning. Du kan också ha dem kalla, som wraps, och fylla med salladsblad, något kallskuret och någon god röra. Gör dem då lite tjockare än vanligt.

Teffmjöl används mycket i Etiopien och Eritrea, där det ingår i "nationalrätten" injera. Teffmjöl finns av flera märken, och finns numera ofta att få tag på i vanliga livsmedelsbutiker. Här är receptet på injera på mitt sätt.

Och nej, jag har inte färgat pannkakorna. Så här soligt gula blir de när man gör dem på ägg från höns som fått gå ute och sprätta i det fria och mumsa i sig grönska!

3/4 dl rårismjöl - bytte jag mot ljust bovetemjöl vid ett tillfälle, så det går lika bra
3/4 dl ljust teffmjöl
3 dl valfri mjölk - gärna gammaldags ohomogeniserad om du tål vanlig mjölk
5 medelstora, ekologiska ägg
2 krm salt eller 2 krm vaniljpulver - beroende på hur pannkakorna ska ätas
rapsolja eller kokosolja att steka i

Vispa ihop mjöl och salt eller vaniljpulver, med hälften av mjölken, tillsätt de lätt uppvispade äggen och sedan resten av mjölken. Vispa smeten slät och klumpfri och låt den svälla i rumstemperatur en halvtimme.
Hetta upp olja och grädda pannkakorna på båda sidor. Låt smeten stanna innan du vänder pannkakorna så håller de ihop bättre. Du kan välja att göra små eller stora pannkakor efter behag. Av den här satsen fick jag ut 8 lite större pannkakor med 3/4 dl smet per lagg. Om du ska ha dem som wraps föreslår jag 1 dl smet per lagg.








8 kommentarer:

  1. Gott med pannkakor! Speciellt när man fyller dem med sina favvoingredienser! :)
    Ha en toppen dag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är det som är så bra med pannkakor. Variationsmöjligheterna är oändliga! Kram!

      Radera
  2. Ser gott ut och jag kan tänka mig hur gott det bli att fylla dem med t.ex svamp. Ha en fin dag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svampcrepes är verkligen jättegott, gärna någon blandsvamp för lite extra fyllig smak.

      Radera
  3. Pankisar kan man inte få för många recept på! Jag testar fram glutenfria pannkakor i dagarna faktiskt, de börjar bli bra... :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul Sara, då ser jag fram emot ditt recept.

      Radera
  4. Hej Kjersti, vad hittar du teffmjöl?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just det här mjölet, av märket Biofood, har jag köpt på Tant Gröns Skafferi i Hågadalen. Det finns också i en mörk variant. Men det finns också teffmjöl av märket Jytte, både på ICA Kvantum och Coop i Gränby. Brukar stå på glutenfrihyllan. Jag använder gärna det mörka till matbröd och när jag försöker mig på att göra injera, och det ljusa i pannkakor och mjuka kakor. Lycka till! Hoppas du hittar det.

      Radera