söndag 6 oktober 2013

Köttfärsbiffar med chiafrön, morötter och persilja




Tycker du det är knepigt att få i barnen grönsaker? Du kanske rentav tycker det är knepigt att få i dig själv grönsaker? Då tycker jag du ska testa att göra de här goda köttfärsbiffarna. Med både rivna morötter och hackad persilja i smeten får du i dig det gröna av bara farten, och med chiafrön som extra tillskott får du dessutom i dig lite extra fettsyror. Kan helt enkelt inte bli bättre, eller hur?

Den viltkrydda jag använde kommer från The Spice Tree och är en aromatisk blandning av körvel, lagerblad, peppar, kryddpeppar, pomeransskal, koriander och enbär. Om du använder någon annan viltkrydda som kanske innehåller salt får du vara försiktig med det övriga saltandet.

Biffarna räcker till 4 - 6 personer beroende på vad man äter till.

600 g fin nötfärs - svensk förstås
2 msk hela chiafrön
1 dl vatten
1 stort, ekologiskt ägg
3 pressade vitlöksklyftor
1 msk Dijonsenap
1 msk viltkrydda av något slag - ev egen blandning
lite salt
100 g finrivna morötter
en rejäl kvist fint hackad persilja
olivolja/smör till stekning

Vispa ihop chiafrön, vatten, ägg, pressade vitlöksklyftor, senap, krydda och salt och låt stå och svälla 10 minuter.
Tillsätt morötterna och persiljan, och arbeta sedan ned färsen. Rör den smidig, och forma biffar med lätt olivoljade händer.
Stek biffarna bruna på varje sida, och låt eftersteka tills de är klara, antingen i ugnen på 200 grader, eller i pannan under lock.
Om du vill kan du sila av skyn och göra en sås av den. Vi åt biffarna som de var med kokt brysselkål, kokta morötter (ska det vara så ska det) och grekisk yoghurt blandad med mosad fetaost.
Jättejättegott!

Ha en härlig oktobersöndag allihop!

6 kommentarer:

  1. Åh det här lät gott! Det skall absolut testas å det snaraste. Chiafröna blir ofta glömda i mitt skåp. Jag gör mest en dessertpudding på dem med kokosmjölk och det kan jag inte äta varje dag, om ens varje vecka ;) Det här blir perfekt tror jag :)

    En härlig söndag till dig/er också!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte ska du glömma chiafröna i skåpet, Beatrice! Det är de alldeles för bra och nyttiga för! Förutom i köttfärsbiffar är de jättebra i matbröd. Jag brukar också pytsa i lite i smeten när jag gör potatisbullar. Ofta rör jag ned någon matsked i frukostgröten eller mixar i lite i smoothien. Ha det gott!

      Radera
  2. Biffarna låter jättegoda! Vad roligt, tänk att jag utan att läsa ditt inlägg tillsatte chiafrön i kycklingbiffar idag! :)
    Ha en fin söndag du med!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var ju ett sammanträffande, och ett bra sådant! Kram!

      Radera
  3. Smart med chia i biffarna - nyttigt och bra för att få biffarna at hålla ihop och få en skön konsistens får jag anta. Jag försöker få i mig lite chia så ofta jag kan. Extra omega-3!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag försöker peta in chia på alla möjliga och omöjliga ställen, just för att få i mig lite extra Omega 3. Bra konsistens blir det också, precis som du säger.

      Radera