torsdag 3 oktober 2013

Hälsofrukost med fruktig hirsmannagrynsgröt



Nu börjar jag längta efter varm grötfrukost igen! Frostnätterna har tagit de sista salladshuvudena i landet och de brungula löven har börjat väva den matta som snart kommer att täcka hela marken i gulbrunröda nyanser. Även om vi satt på värmen blir det aldrig sådär varmt och gosigt som det blir i en stadslägenhet i vårt gamla 1800-talshus, där det drar in i alla möjliga springor.

Frusna och småhuttrande mornar känns det inte alls lika lockande längre att börja dagen med kall yoghurt eller smoothie. Nej, nu är det dags för gröt! Äggmacka (på det här brödet) till och en stor kopp kaffe, sen är jag redo för att ta mig an den nya dagen. Ha en bra dag ni också!

2 dl färsk sojamjölk - eller annan valfri mjölk
2 msk hirsmannagryn
1 tsk svartvinbärsmjöl/pulver
1 msk kokosolja

½ päron, ½ äpple, 1/3 kravbanan, en näve blåbär, 1 msk pumpafrön

Gnid in botten på en liten rostfri kastrull med kokosolja. Det gör att gröten inte lika lätt fastnar.
Koka upp mjölken och vispa ned grynen. Småkoka under lock på svag värme 10 minuter.
Rör ned bärpulver och kokosolja och blanda om väl.
Toppa gröten med hackad/tärnad frukt, bär och pumpafrön.
Ät gröten med valfri mjölk. Jag tog färsk sojamjölk till också, samma som i gröten.








12 kommentarer:

  1. Vilken god frukost du gjort. Hirsmannagryn har jag aldrig testat. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hirsmannagrynen är ett bra alternativ när man inte tolererar gluten. Brukar även använda det till att göra en jättegod äppelkaka. Kram!

      Radera
  2. Den här frukosten gillar jag receptet på! Hirsmannagryt vill jag testa på :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt Marja! Grynen är väldigt användbara. Har nyligen gjort en ugnspannkaka på dem också. Jag köpte mina i en vanlig hälsokosbutik, Life.

      Radera
  3. Vilken mysfrukost, gör nog en slags kopia på den till helgen. Och ytterligare nya spännande ingredienser åkte upp på inköpslistan...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt Karina! Ha en fin helg och en mysig frukost!

      Radera
  4. Hirsmannagryn säger du... Det måste jag leta upp!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tycker jag du ska göra Sara! De är riktigt bra, och perfekta när man inte tål gluten.

      Radera
  5. Tack för din kommentar :) Jag ser fram emot ditt recept med teffmjöl :)
    Den här gröten låter som en gröt i min smak, har dessutom precis investerat i svartvinbärspulver så det här låter perfekt :)

    Vilken söt mugg du har, jag älskar katter :)
    Önskar dig en fin kommande vecka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jamen, det var väl lyckat Molly, att du precis köpt svartvinbärspulver! Muggen - som även har en rosa kompismugg - kommer från Tällberg keramik. Jag gillar dem också skarpt. Ha en bra vecka du också!

      Radera
  6. Hade aldrig hört talas om svartvinbärspulver men blev så nyfiken. Klickade in på hemsidan och nu måste jag ju testa alla de roliga produkterna som fanns där. Måste verkligen tacka för detta tips och för en mycket trevlig blogg såklart!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack själv Linda, för berömmande ord! Och stort Grattis till boken! Ha en fortsatt fin dag!

      Radera