lördag 26 oktober 2013

Energibollar med rawfoodstuk - med fikon, russin, chiafrön, mandel, kokos och risflingor



Men oj så länge sedan det var jag bjöd på energibollar! Det är verkligen på tiden, i synnerhet som min egen energinivå varit farligt dalande efter alla höstförkylningar som duggat tätt sedan slutet av augusti. De här bollarna hjälper i alla fall till att höja humöret, och jag tror bestämt även energin och motståndskraften. Njut dem gärna till en kopp grönt, vitt eller rött te.

Kryddblandningen som jag använde för att smaksätta mina bollar är en blandning jag har i en liten burk och som jag snabbt tar till för att smaksätta t ex äpplekakor eller andra äppelefterrätter. Den består kort och gott av 2 delar kanel, 1 del ingefära, 1 del kardemumma, och 1 del äkta vaniljpulver.

Eftersom både fikon och russin är naturligt söta behövs ingen extra sötning i bollarna.

60 g mandel
25 g hela chiafrön
115 g mjuktorkade fikon
40 g gula russin
2 dl kallt vatten

50 g kokosolja
25 g kokosflingor
25 g fullkornsrisflingor
½  - 1 msk kryddblandning

Att rulla bollarna i: ½ dl kokosflingor, ½ dl risflingor (finhackad mandel går också bra)

Skålla och skala mandeln. "Snoppa" fikonen och skär i mindre bitar.
Blanda mandel, chiafrön, russin och fikon i en skål, häll på vattnet och låt stå övertäckt över natten.
Häll på morgonen av ev överflödigt vatten och lägg alltsammans i mixern/matberedaren tillsammans med det övriga. Mixa till en jämn och slät massa.
Ställ kallt i kylskåpet någon eller några timme, och rulla sedan bollar med hjälp av lätt kokosoljade händer. Jag tror jag fick ut 22 bollar av ungefär köttbullsstorlek.
Blanda ihop lätt smulade risflingor med kokosflingor och rulla bollarna i blandningen. Ett lätt sätt att få bollarna jämnt strösslade är att lägga dem med valt strössel i en kraftig plastpåse och skaka om tills alla bollar är täckta.
Förvara bollarna kallt i kylskåpet, men ta gärna fram den en liten stund innan de ska ätas så kommer smaken fram bättre.











7 kommentarer:

  1. Bollar helt i min smak! Ha en fin lördag, kram!

    SvaraRadera
  2. Oj, oj, oj, vilka smarriga! Rena rama hälsobollar! :)
    Ha en fin kväll!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
  3. Det är så bra att blötlägga nötterna i sådana här nötbollar av olika slag, det blir så mycket mjukare och godare då! Låter som en spännande smakblandning här :)

    SvaraRadera
  4. Tack allihop, Katarina, Milla, Lana och Sara! Riktiga små go´bitar är de, och nyttiga till tusen! Rekommenderas å det varmaste!

    SvaraRadera
  5. Jag tränar ungefär 4 gånger i veckan och behöver ett snabbt och bra mellanmål innan tränig och efter.
    Är det här att rekomendera???

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej anonym, så kul att du hittat till min blogg och hörde av dig! Jag är ingen expert när det gäller träning, men kan inte tänka mig annat än att bollarna funkar bra som ett snabbt och nyttigt energitillskott. Tror att de framförallt passar före träningen. Eftersom musklerna "bryts ned" under tuffa träningspass och det är viktigt att fylla på med rätt näring efteråt kan jag tänka mig att något mer proteinrikt kan passa då. Lycka till och må så gott!

      Radera