måndag 5 augusti 2013

Vegetarisk champinjongratinerad zucchini




Back to business gott folk! Eller business och business förresten. Så värst mycket business är det ju inte för min del! Bloggandet är ju bara en helt oavlönad fritidssysselsättning. Men en kul sådan! Och efter en veckas total bloggvila känner jag mig riktigt sugen igen både på att själv dela med mig av mina mateskapader och på att läsa andras bloggar och se vad ni har hittat på medan jag har latat mig på västkusten, ätit räkor och kryssat mellan slott, hantverksmässor, marknader och gårdsbutiker. Så fort jag samlat ihop mig lovar jag referat och lite kulinariska nedslag i den halländska myllan.

Men nu är det dags för vego igen! Den här gången en smakrik gratäng med zucchini, toppad med champinjoner och god ost. Den här rätten borde också passa er som är LCHF-are och ibland vill slopa köttet.

Med bara gratäng och något salladstillbehör räcker maten till 2 personer. Bjuder du kokt quinoa eller ris till räcker den säkert till 4.

2 ganska stora zucchini, ca 725 g

375 g färska champinjoner
smör/olja
4 vitlöksklyftor
2 dl grädde
2 msk Kunglig Salladskrydda (bild här)
½ tsk örtsalt med ramslök - Renée Voltaire
ca 100 g smakrik, riven ost - jag använde lagrad Prästost
ytterligare några skivor av osten

Klyv zucchinin på längden och lägg på en bakpapprad plåt. Pensla med lite olivolja och förbaka den i ugnen på 225 grader, ca 10  minuter.
Gör under tiden svampröran. Ansa och grovhacka champinjonerna.
Lägg den i kall stekpanna och sätt på värmen. Låt fräsa tills vätskan kokat in och lägg då i en klick smör och en skvätt olivolja tillsammans med den flisade vitlöken. Fräs runt under omrörning några minuter och tillsätt sedan grädde och kryddorna. Låt koka ihop och "kräma till sig" några minuter utan lock. Rör ned osten och låt den smälta ihop med champinjonröran.
Smörj en form med olivolja, lägg ut hälften av zucchinin, bred på hälften av champinjonröran, och därefter resten av zucchinin och resten av champinjonröran. Hyvla över lite mer ost.
Gratinera i 225 grader ca 10 - 12 minuter tills det börjar bubbla och få färg.
Vi åt ugnsbakade körsbärstomater till. Mums!
Ha en härlig köttfri måndag allihop! Själv tänker jag nog fortsätta att lata mig och njuta av solen och sommarvärmen medan den varar!

8 kommentarer:

  1. Det här låter enkelt och gott! :)

    Det är skönt att göra något annat på sommaren, än det som man brukar göra. :)

    Ps Får man följa dig på Instagram eller är det bara privata bilder för närmsta familjen? Ds



    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det så, man behöver få lite vidgade vyer ibland. Visst får du följa mig på Instagram om du vill Tina. Jag är inte så våldsamt flitig och uppdaterar inte varje dag, men då och då. Och ibland blir det lite mer. Jag vill hålla den någotsånär privat och vill gärna veta vem som kikar in hos mig, men bara jag vet vem som döljer sig bakom ev signaturer så är det okej.

      Radera
  2. Vilken lätt och smarrig rätt:) Har nog alla ingredienser hemma så det får bli min kvällsmat någon dag i veckan:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt Milla, då hoppas jag det ska smaka!

      Radera
  3. Gott och perfekt nu när de zucchini och svamp kommer i säsong! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tänkte det! Härligt med alla grönsaker som börjar komma. Var på några gårdsbutiker i Halland förra veckan, och fick verkligen hejda mig för att inte köpa allt!

      Radera
  4. Då gör jag det...följer dig. :) Heter FrkKaka även där och är öppen, eftersom jag inte orkar med bloggen på samma sätt, som förr. Det är enklare med I, men inte så personligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du är välkommen! Du får skicka en förfrågan så jag kan okeja dig!

      Radera