tisdag 20 augusti 2013

Glutenfri äppelkaka med kolasmak




Nu börjar det bli dags för äpplekakor, eller hur? Än så länge är det lite knalt med de egna äpplena här i trädgården, för våra egna träd med sommarfrukt tycks ha tappat sugen helt. Vi får vänta tills höstäpplena mognar. Även om det inte heller verkar bli någon överdådig skörd. Men det finns fin svensk frukt att köpa i affären eller på torget, så att du kan premiärbaka den här kakan.

Eftersom jag använde Dolce Latte (även under namnen Dulce de leche eller Karamelliserad Mjölk) går det knappast att göra kakan helt laktosfri. Vill du ändå göra den lite mindre "laktosig" kan du förstås använda laktosfritt smör och laktosfri mjölk. Min Dolce Latte kommer från Urtekram, är ekologisk, och sötad med råsocker och honung. Läs mer här,

Kakan är saftig, "tät" i konsistensen och jättegod med en klick lättvispad grädde till. Välj en äppelsort som är riktigt aromatisk och med frisk syra. Personligen älskar jag Gravensteiner.

80 g smör
2 dl mjölk - gärna gammaldags om du inte behöver tänka på laktosen
1½ msk fiberhusk

3 stora ekologiska ägg
1 dl ljust rårörssocker
100 g Dolce Latte - ca 1 dl
1 dl mandelmjöl
1 dl kokosnötsmjöl
½ msk bakpulver
1 msk äkta vaniljsocker
2 - 3 äpplen, beroende på storlek - skalade och klyftade
ca ½ dl kokosflingor eller mandelspån - alternativt ½ dl aprikosmarmelad att bre på när kakan är färdiggräddad

Smält smöret och häll i mjölken. Slå det över husken, lite i taget under flitig vispning. Det blir som en mannagrynsgröt i konsistensen. Låt svälla ca 10 minuter.
Vispa ägg, socker och Dolce Latte till en fluffig, ljus, "karamellig" smet.
Häll i huskblandningen och fortsätt vispa med elvisp så allt blandas väl.
Blanda ihop mandelmjöl, kokosnötsmjöl, bakpulver och vaniljsocker och vänd ned i äggfluffet med luftiga tag, gärna med en slickepott.
Bred ut smeten i en smord springform. Jag la även ett lätt smort bakpapper i botten på formen.
Stick ned äppelklyftorna i ett fint mönster, och strö över kokosflingor eller mandelspån.
Grädda längst ned i ugnen på 175 grader ca 35 minuter. Känn med provsticka.
Låt kakan "sätta sig" i 5 minuter och lossa sedan formen.

I stället för att strössla med kokos eller mandelspån kan kakan gräddas som den är, och i stället "glaseras" med lite aprikosmarmelad när den kommit ut ur ugnen och fortfarande är varm.
Vispad grädde eller vaniljglass är gott till.

6 kommentarer:

  1. Jag älskar äppelkakor och alla nya tips mottages tacksamt! :)

    Gjorde en i söndags, som blev knäckig. Jag byter nästan alltid ut mjölet mot mandelmjöl. Blir ännu godare smak. Man får passa på att köpa på Bondens Marknad. Min Pappa har ett äppelträd, men det duger bara till mos.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du kanske kan göra kräm på pappas äpplen också, Tina. Jag gjorde jättegod äppelkräm idag som försvann i ett nafs.

      Radera
  2. Mums,mums!
    Den här karamelliserade mjölken Dulce de leche är farligt god! Jag, som är glupsk och har tendens att överäta kan sätta i mig en hel burk...men sedan mår jag ju jättedåligt! Så jag aktar mig för den godingen! ;)
    Ha en fin kväll!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med om att dulche de leche är farligt gott. Så synd att du inte vågar unna dig det i små mängder. En hel burk är förstås i överkant! Men det finns annat gott här i världen som inte triggar sötsuget. Ha en bra kväll du också!

      Radera
  3. Allt med orden "dulche de leche" faller vi som furor för, vi är helt sålda på det. Klart att det ska testas att ha i paj, vilken ljuvligt god idé det låter som.

    Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är faktiskt farligt gott! I lagom portioner. Tycker det blir väldigt gott både i "vanlig" sockerkaka, äpplekaka och paj, så testa gärna. Kramar till er också!

      Radera