torsdag 30 juli 2015

Ljuvlig kolaglass med kokt smet och med smaksättning av Karamelliserad MjölkTidigare i somras har det varit kalas i familjen, och då blev det en hel del äggulor över efter tårttillverkning. En del av överflödet blev bearnaisesås, en del blev en mjuk solkaka, och en del blev glass. Eftersom jag också hade lite Karamelliserad mjölk över i en burk efter banankaketillverkning fick den smaksätta glassen.

2 dl mjölk
1 + 2 dl grädde
4 äggulor från stora ekologiska ägg
3/4 dl rårörssocker eller kokosblomssocker (med det senare blir smaken ännu mer "kolig"
80 g Karamelliserad Mjölk

Strössel: rostade mandlar och pistaschnötter + kakaonibs

Vispa ihop mjölk, en deciliter av grädden, äggulor och socker i en rostfri kastrull.
Värm försiktigt under ständig och kraftig vispning tills smeten börjar tjockna och ta då genast från värmen. Äggulor tål inte alltför hög värme utan att koagulera och förvandlas till äggröra.
Äggröra är förvisso gott, men inte glassäggröra!
Blanda ned den karamelliserade mjölken i den heta krämen och vispa kraftigt så allt blandas väl.
Låt svalna till rumstemperatur och ställ sedan in glassmeten i kylen att bli riktigt kall.
Vispa grädden hårt och blanda med äggulekrämen.
Kör i glassmaskin eller frys in i en bunke. Om du fryser i en bunke är det bra att röra om i glassen med jämna mellanrum innan den är färdigfryst. Ta fram glassen ungefär 20 minuter innan det är dags att avnjuta den så är det lättare att forma fina glasskulor av den.

Servera glassen i små skålar eller i strutar, och toppa med kakaonibs som smaksatts med kokosnektar (de är otroligt goda), rostade nötter, bär eller vad du vill. Jag rostade mandlar och pistaschnötter i lite drygt 200 grader ungefär 10 minuter och skakade om lite några gånger under tiden. Både nibsen och mandlar hittar du hos Råvarubutiken.

Njut go´vänner! Av varenda liten gnutta! Jag lovar att det är slickaskålenvarning på den här glassen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar