söndag 13 juli 2014

Glutenfria kolasmakande bananmuffins med Dolce latte



Några bedagade bananer och en öppnad burk Dolce latte efter tårtbakeri. Vad göra? Tja, varför inte några goda bananmuffins att ta med på sommarpicknick. Även om picknicken begås på gräsmattan några meter utanför dörren!

Lilla I älskar att ha picknick. Den senaste tiden har det ju varit härligt picknickväder, men Lilla I brukar inte hindras av såna bagateller som regn och kyla heller. Nej picknick ska det vara! Även om det så är snö och drivis! Och eftersom Lilla I lindar sina gamla morföräldrar flera varv runt sina små knubbiga fingrar så blir det picknick. Oavsett väder! Vi rustar oss i stövlar och regnkläder brer ut en presenning på gräsmattan, och så sätter vi igång att mumsa i oss kaffe, bär och muffins, i värsta fall under paraply! Haha, ni skulle bara se oss!

Så här gör ni muffinsen som är jättegoda, både när det regnar och när det är soligt, både inomhus och utomhus. 10 muffins blev det och jag gräddade dem i aluminiumformar köpta på Cordon Bleu. Jag har blivit alltmer skeptisk till de färggranna engångsmuffinsformar som är så populära. Jag blir nästan kraxig i halsen av lukten de sprider när de blir upphettade. Fast döttrarna påstår förstås att jag inbillar mig. Gör precis som du vill när det gäller den saken.

250 g väldigt mogna bananer
1 msk äppelcidervinäger eller citronsaft

3 medelstora ägg - ca 175 g
50 - 75 g kokosblomssocker - ca 1 - 1½ dl (jag tog den mindre mängden)
80 g Dolce latte eller Dulce de leche - lite drygt 1 dl (läs mer här)
50 g kallpressad kokosolja - smält i vattenbad
90 g ljust teffmjöl - ca 1½ dl
90 g rårismjöl - ca 1½ dl
1 msk husk
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver

Mosa bananerna med vinäger eller citronsaft.
Vispa ägg och kokosblomssocker till en pösig, mjölkchokladfärgad smet.
Lägg i Dolce latte och vispa tills smeten blir jämn, och tillsätt sedan bananmos och kokosolja.
Blanda mjölsorterna med husk, bakpulver och bikarbonat och sikta ned i smeten. Blanda om väl och låt stå och svälla lite drygt 5 minuter - medan du smörjer formar t ex.
Grädda strax nedanför mitten i 200 graders ugnsvärme ungefär en kvart. Känn för säkerhets skull efter med provsticka att muffinsen inte är kletiga i mitten.

Här hittar du några andra recept där Dolce latte ingår, en pannacotta och en sockerkaka.














6 kommentarer:

  1. Men åh! Verkar ju supergott :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ÄR gott Viccy! Ha det bra!

      Radera
  2. Låter så gott med banan i smeten!
    Vilka söta muffinsformar! Var köpte du sådana? Vill också ha! :)
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Köpte formarna på Cordon Bleu i Stockholm, men liknande finns säkert att köpa i många andra köksbutiker. Kram tillbaka!

      Radera
  3. Haha, ja det är inte mycket som stoppar henne när det vankas godgrejer... :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hon brås på sin mormor med andra ord! :-)

      Radera