Gårdagens planerade inlägg frös inne mina vänner. Jag vaknade med en huvudvärk från H och kunde inte ta mig ur sängen förrän fram på eftermiddagen. En migränattack av något slag tror jag och INTE sviter av något fredagsmys om någon nu skulle tro det! Hursomhelst känns det bättre idag, och det här receptet är faktiskt värt att vänta på. Ojojoj så gott!
Snart, snart är det sparristid här hemma, och vi kommer att kunna njuta av fin svensk, färsk sparris. Den brukar vara dyr, men ack så god! Jag kunde inte hålla mig, utan tjuvstartade i väntan på den svenska sparrisen med en tysk dito. Sparrisen förvällde jag innan den fick sällskap av bacon i ugnen, och till det avnjöts även en bit torksrygg och en fluffig äggkräm med limesmak. Smaklig spis
go´vänner! Och i morgon kommer det utlovade receptet på en sagolikt god tårta så att ni hinner göra den till Valborg. Ha en fortsatt fin söndag!
2 portionsbitar av torskrygg, à 150 - 170 g
saft av en pressaad lime
1 vitlöksklyfta
2 msk jungfruolivolja
flingsalt
1½ knippa sparris, ca 350 - 400 g
½ - 1 paket bacon - kalkonbacon för er som avstår griskött
2 äggulor
1 tsk dijonsenap
1 msk sparrisreduktion
1 msk pressad lime + skalrasp
1 dl crème fraiche
vitlökssalt från kvarn
1 tsk persilladekrydda
Till servering: citronhalvor, något grönt
Marinera torsken i lime, olivolja och en flisad vitlöksklyfta några timmar. Om du använder fryst torsk kan du låta fisken tina i marinaden.
Strö över flingsalt och baka torsken i ugnen på 120 grader till en innertemperatur av 51 - 52 grader.
Bryt av den nedersta hårda delen på sparrisstjälken, men kasta den inte.
Skiva den tunt, lägg i en kastrull och slå på vatten så det täcker. Låt koka 10 minuter och sila av.
Låt sedan vätskan reducera på medelvärme tills det bara återstår någon matsked. Låt det svalna.
Vispa ihop äggulor, senap, sparrisreduktionen, limerasp och limesaft i en rostfri mindre bunke och ställ över en kastrull med kokhett vatten. Vispa tills krämen tjocknar och blir fluffig. Låt svalna lite och rör ned crème fraiche. Smaksätt med vitlökssalt och örtkrydda. Ställ åt sidan, i kylskåp om du vill ha krämen kall.
Förväll den ansade sparrisen några minuter i lättsaltat vatten och spola hastigt av den i iskallt vatten.
Linda in sparrisen i baconskivor och lägg i smord ugnseldfast form. Gratinera i 250 graders ugnsvärme ca 10 minuter.
Lägg upp torsk och sparrisknytena på tallrikar och ringla äggkrämen över. Garnera med citronhalvor.
Ja tack, en sånhär portion tar jag gärna!
SvaraRaderaTitta över vetja! Ha en bra söndagskväll! Här har vi haft rena rama sommarvärmen idag. Så härligt!
RaderaPrecis som så många gånger tidigare så går våra smaker precis åt samma håll:) Vi har planerat in torsk på menyn i morgon och det enda vi har bestämt är att det ska vara med citrussmak och smaka friskt och fräscht! Och vad hittar vi då hos dej, en perfekt rätt minsann!
SvaraRaderaGott, rakt av!
Skönt att huvudvärken gav med sej, det är verkligen inget kul alls när man vaknar så, ehla dagen går åt pipan ju:(
Hoppas du får en fin vecka,
kramar
Ja, det är faktiskt lite lustigt: Vi verkar vara mattvillingsjälar! Testa torsken ni, och om jag känner er rätt så hittar ni säkert på en alldeles egen liten twist på anrättningen. Tack, jag känner mig kurant igen, och nu har jag premiärätit vårens första nässelsoppa, så nu tänker jag bli pigg som en liten mört. Kramar i retur!
RaderaTackar för recept på en mycket god anrättning!
SvaraRaderaGooglade på ugnsstekt torsk och hamnade här.
Råkade ha det mesta hemma - utom crème frâiche.
Det gick bra med naturell hälsofil....
Men så roligt Beppan, så glad jag blir!! Då hoppas jag du kan hitta fler recept att inspireras av. Du är varmt välkommen att kika in hos mig närhelst du har lust. Förresten har vi en del gemensamt. Jag är snart trippelmormor också (om bara några veckor), och livsnjutare är jag absolut! Ha det gott!
Radera