Snart stundar alla möjliga festligheter, våren brukar vara full av dem. Om en vecka är det ju påskafton, och sedan kommer Valborg, Första maj, konfirmation, bröllop, barndop, student och alldeles "vanliga" födelsedagsbjudningar och vårliga träffar i en strid ström. Då är det här en perfekt rätt att ställa fram på buffébordet. Köttet kan förberedas i god tid, och genom att marinera det över natten, steka det långsamt i ugnen och sedan droppa på ytterligare en marinad blir det otroligt saftigt och mört. Jag har gjort den här rätten flera gånger och den har alltid blivit uppskattad.
Jag använde två olika slags olivolja, en med lite kraftigare smak till den första marinaden och en med mer mild smak till marinad nummer två. Så här gör du:
1½ kg fläskytterfilé - jag hade tur och hittade fin svensk Kravmärkt
smör/olivolja till stekning
ca 2 msk flingsalt
Marinad I:
1½ dl jungfruolivolja
skal och saft av en stor, saftig limefrukt, ½ dl
1 msk flytande honung
2 vitlöksklyftor
8 vitpepparkorn - lätt krossade
30 g färska örtkryddor, fint hackade - jag blandade persilja, timjan och körvel
Marinad II:
2 msk mild olivolja av jungfrukvalitet
1 msk vatten
½ msk vit balsamvinäger
1 tsk flytande honung
½ tsk vitlökspeppar
några kvarnvarv vitlökssalt
Vispa ihop marinaden. Putsa fläskytterfilén. Jag hade 2 filéer och delade dem på mitten. Lägg dem i ett trångt kärl eller i dubbla kraftiga plastpåsar. Häll på marinaden och knyt om. Lägg i kylskåpet att marinera över natten. Vänd gärna på påsen några gånger så att marinaden kommer åt överallt.
Ta upp filéerna ur marinaden och torka dem med hushållspapper. Låt rumstemperera en halvtimme innan du steker.
Bind upp filéerna med bomullssnöre till en jämn och fin form.
Hetta upp matfett och bryn filéerna fint runtom.
Gnid in dem runtom med smulat flingsalt och lägg i en ugnseldfast form.
Sätt in på 110 graders ugnsvärme och stek till en innertemperatur av 70 grader. Det tog ganska precis 2 timmar för mig. Låt filéerna svalna i den sky som bildats.
Skiva upp köttet och lägg upp på fat. Vispa ihop marinad nummer II och ringla över köttet. Ställ kallt några timmar. Garnera som du vill, gärna med färska örter.
Servera filén med valfria tillbehör. Jag bjöd på den bl a på makens 65-årsfest för ett par veckor sedan, tillsammans med lite annat smått och gott. På bordet fanns också ugnsbakad lax med marinerade räkor (recept kommer), potatissallad (höftvarianten, så den har jag inget recept på), en italiensk vegopaj (recept kommer), ugnsbakade tomater, marinerade oliver (kika in här), en grön sås och en innehållsrik blandad sallad. Fikon och dadel-marmelad till ostbrickan får ni också recept på så småningom, liksom tårtan till kaffet på maten.
Börjar du fundera på vad du i övrigt ska ställa fram på påskbordet hittar du ett gäng påskfavoriter i
det här inlägget.
Ha nu en härlig lördag och en underbar helg allihop!
Låter väldigt gott. Får ta en sväng till kylskåpet och se vad som finns, inger så gott som detta, dock.
SvaraRaderaTack Lena! Hoppas du hittade nåt annat gott!
RaderaHej, låter gott. För hur många personer räknar du receptet på 1,5 kg fläskytterfilé? Jag ska göra en buffé med lite annat kött samt pastasallader och potatis.
SvaraRaderaHej! Som huvudrätt tänker jag att det räcker till 8 - 10 personer, men om du även har annat kött och olika tillbehör räcker det förstås till fler. På en buffé med lite allt möjligt brukar man räkna med ca 50 - 75 g kallskuret per person. Lycka till och ha en trevlig fest!
RaderaTack för ditt svar Kjersti! En fråga till: när man torkar av filéerna före stekning, ska alla örter torkas bort?
SvaraRadera