fredag 4 april 2014

Köttfärsgratäng med aubergine - kanske en glutenfri moussaka förresten



Äkta grekisk moussaka var favoriträtt förr i tiden när jag besökte någon grekisk ö. Tyvärr kan jag ju inte äta det längre eftersom den äkta varianten innehåller en vit mjölsås. Men det finns alternativ som är väl så goda go´vänner! Pröva den här varianten, som avnjöts tillsammans med sallad och egenhändigt marinerade oliver.

Oliverna gör jag på enklast möjliga sätt. Köp vanliga gröna oliver med kärnor på burk. Lägg över i en lite större burk och flisa ned ett par skalade vitlöksklyftor och några kvistar rosmarin. Slå på kallpressad jungfruolivolja så det täcker och låt stå och marinera några dagar. Oliverna står sig ett bra tag i kylskåp, men behöver tas fram i rumstemperatur en stund innan de ska ätas eftersom olivoljan gärna stelnar i kylskåpet.

Så här gör du själva "moussakan" som bör räcka till fyra.

2 ganska stora auberginer
rikligt med salt

450 g nötfärs - gärna grovmald av Kravkött
3 vitlöksklyftor
½ liten gul lök
½ dl tomatpuré - Mutti
½ dl vatten
lite vitlökssalt
1 tsk milt paprikapulver
2 tsk gulaschkrydda eller annan liknande kryddblandning
olivolja till stekning

2 bollar mozarella à 125 g - eventuellt laktosfri

3 stora ekologiska ägg
1 burk smetana, 200 g
50 g färskriven, långlagrad parmesan
1 tsk pestokrydda med ramslök - en av mina nyare favoriter
lite salt från kvarn

Börja med att vätska ur auberginerna. Skär dem i centimetertjocka skivor, lägg dem på en stor skärbräda, och strö över rikligt med salt.
Låt stå ca en halvtimme. Skölj av aubergineskivorna noga och klappa dem torra i en ren handduk.
Lägg på bakpapprad plåt och sätt in i ugnen på ca 220 graders ugnsvärme ca 10 - 12 minuter. Vänd gärna i halvtid. De ska mjukna men inte bli mosiga eller sladdriga.

Skala och finhacka lök och vitlök. Låt mjukna i olivolja men inte ta färg.
Tillsätt färsen och fräs den smulig under omrörning.
Tillsätt tomatpuré, vatten, salt och krydda och låt puttra ihop under lock ungefär en halvtimme. Smaka av och krydda eventuellt på mer. Om röran verkar för lös så låt den koka ihop ytterligare någon minut utan lock. Den ska vara ganska fast, annars blir moussakan för rinnig.

Skiva mozarellan. Läg hälften av auberginen i en smord ugnsfast form, därefter hälften av köttfärsröran och hälften av mozarellan. Sen ett lager till av alltsammans.
Vispa ihop ägg, smetana, ost och krydda och slå över.
Grädda gratängen/moussakan i ca 210 - 220 graders ugnsvärme tills den fått fin färg och äggsmeten stannat. Tar lite drygt en halvtimme. Låt den stå och stadga sig ungefär 10 minuter innan du serverar med valfria tillbehör.

Smaklig spis! Tyvärr vet jag inte vad det heter på grekiska. Det får bli buon appetito i stället eftersom gratängen innehåller italiensk mozarella och parmesan! Vill du förstärka det grekiska kan du byta till smulad fetaost i stället. Det blir också jättegott.















4 kommentarer:

  1. Smetana eller crème fraiche funkar ju minst lika bra som bechamel. Moussaka är fantastiskt! Trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är bra alternativ. Detsamma till dig, Sara!

      Radera
  2. Hej Kjersti.
    Ville bara säga tack för Moussaka recptet. Jag lade till zucchini och champinjoner och det smakar ljuvligt.
    Tack för din sida med underbara recept.
    Kram Cecilia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tusen tack för din kommentar Cecilia! Vad roligt att det smakade, och vad glad jag blir över att du tycker om mina recept. Må så gott!

      Radera