måndag 28 april 2014

Glutenfri festtårta med knaprig mandelbotten, chokladsmörkräm, citroncurdsgrädde och färska hallon



Det är förvisso Köttfri måndag idag, men i stället för ett vanligt vegetariskt recept väljer jag att bjuda på den utlovade tårtan som kan passa att fira in våren med. Garanterat köttfri är den i alla fall!

Som avslutning på påskaftonsbuffén bjöd jag på den här festtårtan, som föll samtliga gäster i smaken. Det är samma botten som min tidigare pannacottatårta med hjortron, men den här gången med en chokladsmörkräm, citroncurdsgrädde och färska hallon. Den kan rekommenderas å det allra varmaste!

Förvisso är tårtan inte det allra nyttigaste man kan stoppa i munnen, men VÄLDIGT god. Tårtan räcker dessutom till många, för den är ganska mäktig. Ett alternativ till citroncurd är en söt och läcker passionsfruktscurd för den som gillar den smaken. Soligt gul ananascurd är också supergott!
Glad vår på er, och ha en fin avslutning på april!

3 stora äggvitor
1½ dl ljust rårörssocker
100 g hel, oskalad mandel
50 g färdigt mandelmjöl

1 dl ljust rårörssocker
½ dl vatten
100 g riktigt mjukt smör - laktosfritt vid behov
2 äggulor - rumstempererade
100 g mörk choklad, 70%

(½ msk Limoncello + ½ msk vatten)

1½ dl grädde - laktosfri vid behov
½ dl citroncurd - gärna hemmagjord
1 ask färska hallon

Mixa de hela mandlarna lite halvgrovt och blanda med mandelmjölet.
Vispa äggvitorna till fast skum, och tillsätt sockret lite i taget under fortsatt vispning. Vispa till en tjock och fast smet, och vänd sedan ned mandeln. Blanda om väl.
Häll smeten i en lätt smord form med löstagbar kant. Jag hade även ett lätt smort bakplåtspapper i botten.
Grädda på nedersta falsen i 175 graders ugnsvärme ca 18 minuter. Låt svalna.

Blanda socker och vatten i en kastrull och koka upp under vispning. Koka någon minut till en simmig lag. Låt svalna.
Klicka i det mjuka smöret och vispa till en kräm. Rör i äggulorna och fortsätt vispa till en luftig kräm.
Smält chokladen i vattenbad och låt den svalna till samma temperatur som äggkrämen. Rör då ned den.
Om krämen skulle skära sig (kan hända om ingredienserna inte har riktigt samma temperatur) så är det ingen fara.Vispa kraftigt så brukar den gå ihop sig.
Om du vill kan du blanda lite Limoncello eller annan citruslikör med lite vatten och droppa över botten, men det är absolut inte nödvändigt.
Bred krämen över mandelbotten och ställ kallt i kylskåpet att stelna.
Vispa grädden med curden och bred på. Garnera med hallon eller andra bär.

Tårtan kan frysas utan garnering, men kom ihåg att ta fram den minst en timme i förväg att tina.

6 kommentarer:

  1. Tårtan ser mycket god ut! Jag önskar dig en fin dag, kram!

    SvaraRadera
  2. Mums, mums, vad du frestas! :)
    Ha en toppen dag!
    kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jajamän, och det tänker jag fortsätta med! Vissa frestelser måste bejakas och vårdas! Kram i retur!

      Radera
  3. Den ska provas! /Sverkers husse

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul!! Men ingen fördisk till Sverker den här gången! Jag har lärt mig att hundar absolut inte får äta choklad. Inte ens om man heter Sverker och är världens absolut smartaste och stiligaste västgötaspets. Ha en härlig Valborgshelg båda två!

      Radera