lördag 26 september 2015

Glutenfri havtornstarte (eller plommontarte) med mascarpone, mandel och Limoncello



Ni har inte väntat förgäves gott folk! Jag utlovade ju i söndags en alldeles himmelsk efterrätt, och givetvis håller jag mitt ord. Fattas bara! När man äter den sjunger inte bara hjärtat utan hela kroppen!
Det blir rena rama symfoniorkestern!

Vi har i två olika omgångar plockat havtorn på Karbyträdgårds självplock, senast nu i måndags. Jag har kokat sylt, rårört och frusit in. Nu blir det alltså en havtornstarte - eller kanske en paj utan form - som jag gräddade på ett bakplåtspapper som jag i sin tur ställde på en pizzaplåt. Du kan om du hellre vill det göra kakan som en paj i en låg form. Då riskerar inte tarten heller att flyta ut, vilket den annars ibland kan få för sig - om den inte fått stå tillräckligt länge i kylen eller om kanten är för vek. Vilket du än väljer så smakar den alldeles ljuvligt tillsammans med en klick grädde, vaniljglass eller fin vaniljsås.

Jag har också gjort tarten på exakt samma sätt vid två andra tillfällen, men då med plommon av två olika sorter från våra överdådiga plommonträd. I stället för havtorn eller plommon kan du använda äpplen, päron eller bär av något annat slag än havtorn. Vilket du än väljer utlovar jag en smaksensation utöver det vanliga.

Jag både vägde och mätte för ovanlighetens skull den här sista gången, men så finlirigt behöver det egentligen inte vara. Det räcker egentligen med att mäta tycker jag.

1½ dl mandelmjöl - 60 g
1½ dl rismjöl - 85 g
½ dl ljust rårörssocker, lite drygt - 50 g
½ tsk bakpulver
1 tsk xantangummi
65 g smör
1 ekoägg - 61 g

½ ask mascarpone - 125 g
½ dl mandelmjöl - 20 g
1 urskrapad vaniljstång, alternativt ½ msk äkta vaniljsocker
½ msk Limoncello -(kan uteslutas eller ersättas med lite pressad citronsaft)
1 ekoägg - 63

125 - 140 g färska havtorn - alternativt 12 - 14 urkärnade och delade plommon - gärna i olika färg
½ dl mandelspån lite drygt - 30 g
(30 - 40 g grovriven eller finhackad vit choklad)
1- 2 msk flytande honung - har även gjort med ljus agavesirap till honungsallergisk dotter

Mixa ihop alla ingredienser till botten, kavla eller tryck ut en tunn rundel på ett bakplåtspapper, lite mindre än en ordinär mattallrik. Forma en stadig kant runtom så att fyllningen inte rinner ut sedan. Jag gjorde tunna rullar som jag klämde fast och formade.
Nagga botten lite lätt, och ställ in i kylen att stadga till sig ungefär en timme, gärna lite längre.

Mixa ihop mascarpone, mandelmjöl, urskrapet från vaniljstången (eller vaniljsocker), Limoncello och ägg och bred ut smeten jämnt över botten.
Fördela havtornen (eller de sköljda och urkärnade plommonen) tätt över tarten i valfritt mönster.
Smula över mandelspån och ringla över honung. Vill du ha havtornstarten extra allt river eller finhackar du även lite vit choklad över. Rekommenderas!
Grädda i 200 grader, lite nedanför mitten, ca 25 - 30 minuter.
Servera gärna tarten en aning ljummen med iskall grädde eller vaniljsås eller med mjukrörd vaniljglass.

Direktbiljett till mathimlen gott folk! Ha nu en alldeles underbar lördag och en fin helg!

Den urskrapade vanijstången lägger jag i min burk med råsocker så får sockret en härlig vaniljsmak.

















2 kommentarer:

  1. Underbar paj, krispig och god. FEST

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tusen tack för din kommentar Emma! Så glad jag blir över att du uppskattade pajen! Jag uppskattar enormt att få respons på recepten och ett kvitto på att de fungerar även för andra. Ja, pjen ÄR verkligen supergod. Jag har gjort den flera gånger. Må så gott och välkommen tillbaka!

      Radera