måndag 9 september 2013

Smakrika vegetariska bön- och kålrotsbiffar med kikärtsmjöl och hampafrön, serverade med kantarellsås



Måndag igen och dags för vego som vanligt. Idag bjuds det riktigt goda biffar med bönor och kålrot, kryddade med ett härligt aromatiskt örtsalt som jag köpte på Ulva Marknad förra helgen.
Trollets Örtsalt heter det och görs av Frö & Freja i Fjärdhundra.  Du kanske inte har just det örtsaltet hemma, men då tar du bara något annat örtsalt eller en annan kryddblandning och anpassar mängden efter innehållet. Eller också beställer du saltet, jag kan varmt rekommendera det!

Om du vill göra biffarna helt vegan hoppar du över äggen och tar lite mer av husk eller chiamjöl - eller använder äggersättningspulvret No Egg.

Jag pytsade också i lite skalade hampafrön i mina biffar för att pimpa dem med lite extra bra fettsyror, men de kan uteslutas eller ersättas av något annat. Och eftersom det lär vara svampens dag idag serverade jag kantarellsås till mina biffar. Den gjorde jag på enklast tänkbara sätt genom att fräsa kantarellerna, slå på lite grädde, salta och vitpeppra och sedan låta kräma ihop sig.

Och du, spar vattnet som du kokat kålroten i och använd som grund i ex vis en broccolisoppa eller en spenatsoppa! Soppan får en god och lite annorlunda och intressant smak med touch av kålrot.

500 g kålrot, ett medelstort huvud + 5 dl vatten + 1 msk lantbuljongpulver (ex vis Renée Voltaire)
250 g bönor eller kikärtor - hemkokta eller "burkade"
2 stora pressade vitlöksklyftor
1 rejäl knippa färsk persilja - finhackad
1 lite mindre knippa färsk oregano - finhackad
2 stora ekologiska ägg
1 dl kikärtsmjöl
½ dl skalade hampafrön
1 msk mald chia eller fiberhusk
2 tsk Trollets Örtsalt
olivolja eller rapsolja till stekning

Skala och tärna kålroten och koka den mjuk i vatten och buljongpulver. Min kålrot var en hårdkokt rackare och tog nästan 40 minuter på sig att bli mosbar. Sila av vattnet och spar.
Stöt/mosa kålrot och bönor, och blanda i alla övriga ingredienser. Rör om ordentligt till en smidig smet och låt den stå och svälla 10 minuter.
Hetta upp rikligt med olja och stek biffarna gyllenbruna på båda sidor. Det är lättast att få dem genomstekta om du inte gör biffarna alltför tjocka.
Servera biffarna nystekta och varma med kantarellsås och rårörda lingon.

Ha en härlig Köttfri måndag allihop! Ut i solen med er, för enligt metereologerna är det sista chansen för den här gången!

 

2 kommentarer:

  1. Väldigt spännande maträtt! :)
    Bara gottigheter i örtsalt du använder! Mums!
    Ha en fin tisdag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla Lana! Kul att du gillar receptet. Örtsaltet kan jag verkligen rekommendera. Kram!

      Radera