lördag 19 januari 2013

Lättgjord semifreddo med Dolce latte och varma hallon














Dulce de leche har du säkert stött på någon gång. Det är en kolasmakande kräm som härstammar från Argentina, och som man får genom att koka hela den oöppnade burken med kondenserad mjölk riktigt länge i vatten. Det är ganska lätt att göra själv - om än lite tidsödande - och du hittar många recept i bloggvärlden på hur man går tillväga. Jag har tidigar köpt färdig Dulce de leche utomlands i Spanien, och nu har jag sett att Törsleff som saluför vanlig kondenserad mjölk också har kommit med en färdig variant på Dulce de leche under namnet "Karamelliserad Mjölk". Den är baserad på vanlig kondenserad mjölk som är sötad med vanligt socker.

Gissa om jag blev förtjust när jag på Tant Gröns Skafferi hittade en ekologisk variant som dessutom är sötad med råsocker och honung i stället för vanligt vitt socker! Märket är danska Urtekram, som har massor med fina, ekologiska produkter. Att den dessutom heter "Dolce latte", på ITALIENSKA, gör ju inte saken sämre! Jag haffade burken direkt, och gick hem och gjorde den här lättgjorda semifreddon, som gjorde viss succé på familjemiddagen. Semifreddo är en italiensk dessert, så det passade ju extra bra.  Namnet betyder kort och gott halvfrusen och är en lättgjord glassvariant som man inte behöver glassmaskin för att göra. Som namnet antyder ska semifreddon serveras lite halvfrusen.

Den här satsen räcker till 8 - 10 personer, men receptet kan naturligtvis halveras. Eller fördubblas för den delen om man är många som kalasar!

Recept på en annan lättgjord och läcker semifreddo med citroncurd och mandelbiskvier hittar du här.

4 ägg - delade i gulor och vitor
4 dl vispgrädde
150 g "Dolce latte" - ½ burk - eller motsvarande mängd "Dulce de leche"
½ tsk vaniljpulver

500 g frysta hallon
½ dl kokosblomssocker eller ljust rårörssocker

Dela äggen i gulor och vitor, gulorna i en bunke, vitorna i en annan bunke.
Häll grädden i en tredje bunke.
Börja med att vispa äggvitorna riktigt styva.
Flytta över vispen till grädden, och vispa den också, men inte alltför hårt.
Rör ned vaniljpulver och Dolce di latte i äggulorna, och vispa fluffigt.
Blanda nu ihop innehållet i alla tre bunkarna till en jämn smet. Använd gärna en degskrapa och vänd ihop med luftiga tag, men rör inte för mycket. Klart! Svårare än så var det inte!
Häll i en 2-litersform, täck över med folie, och ställ in i frysen ca 5 - 6 timmar.
Doppa formen hastigt i vatten, och stjälp upp på ett fat. Jag garnerade min semifreddo med lite syrliga röda vinbär som jag hittade i frysen, och serverade varma hallon vid sidan om.

Om semifreddon stått längre i frysen och blivit riktigt hårdfrusen behöver du ta fram den i god tid innan den ska serveras, minst en halvtimme.

Koka ihop hallonen med sockret några minuter och servera dem varma till semifreddon.

Godetevelo!!! (Enjoy it!)









6 kommentarer:

  1. Men vad gott! Dulche leche har alltid varit populärt i Ryssland, så länge jag kan minnas mig! Det har man använt väldigt mycket i olika varianter när man bakat och gjort olika goda fyllningar och krämer! :)
    Visste faktiskt inte att den kommer från Argentina...Alltid trott att det var en rysk "fenomen"... :)
    Jaghar kollat nu på hemsidan/webbbutiken...men har inte hittat Dolche latte... :(
    Köpte du den på nätet eller i en butik?
    Din semifreddo låter ju otroligt smarrigt! :)
    Ha en fin lördag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lana! Om du går in på Urtekrams hemsida och klickar på produktsortiment och sedan på kategorin "Marmelad, honung, nötkräm och jordnötssmör" så hittar du Dolce Latte. Du kanske kan kontakta dem och höra var du har ditt närmaste försäljningsställe. Jag köpte min burk i ekoaffären Tant Gröns Skafferi här i Uppsala.
      Jo. det sägs att krämen härstammar från Argentina, men jag tänker mig att det kan finnas liknande "uppfinningar" på många ställen i världen. Ha en fin lördag du också! Här har vi minus 25 grader, så jag tror jag håller mig inomhus! Burr!

      Radera
  2. Minsann man kan köpa färdig! Jag kokade två burkar i nästan 4 timmar igår och det tar inte bara tid, utan sliter också på kastrullen. Jag har sett Karamelliserad och trott att det var samma sak. Då ska jag prova det nästa gång.

    Tårtan såg väldigt mumsig ut! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Asch då! Då fick du jobb i onödan! Det är onekligen lite tidsödande att göra egen dolce latte/dulce de leche, men det sköter sig ju nästan självt på spisen å andra sidan. Nästa gång får du köpa färdig. Ha det bra!

      Radera