onsdag 29 juni 2011

Kall gurk- och koriandersoppa med vitt vin, lime och vitlök



Det här är en härlig sommarsoppa, som passar att servera en riktigt varm och soldränkt sommardag. Och nu verkar det ju som att vi fått tillbaka sol och sommarvärme efter de spridda midsommarskurarna över landet. Underbart!

Soppan är lättgjord, somrig, fräsch, mild i smaken och god - under förutsättning att man tycker om koriander förstås! Det verkar vara med koriander ungefär som med havtorn - antingen älskar eller avskyr man dem. Tillhör du den senare kategorin får du hitta på någon annan krydda. Jag har inte prövat, men jag föreställer mig att körvel också kan fungera bra ihop med gurkan.
Soppan är både gluten- och mjölkfri, och vegetarisk om du byter hönsbuljongen mot en grönsaksbuljong.

ca 1 kg färsk grön gurka
1 kruka koriander
2 stora vitlöksklyftor
7 dl vatten
2 dl torrt, vitt vin
3 hönsbuljongtärningar
saft av ½ - 1 pressad lime

Tärna gurkan grovt - skalet ska vara kvar - och grovhacka koriandern, men spara några fina kvistar till garnering. Skala och grovhacka vitlöken.
Koka upp vattnet med buljongtärning och rör om så det löser sig. Tillsätt vinet.
Lägg ned gurka, vitlök och koriander, och låt allt bara få ett hastigt uppkok.
Dra från plattan, och mixa soppan helt slät i mixer eller med stavmixer.
Smaka av med limesaft och ev ytterligare lite vitlökssalt om det behövs.
Kyl soppan. Servera med isbitar och garnera med några korianderkvistar.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar