tisdag 22 mars 2011

Kladdkaka med polkasmak - glutenfri


Med bästa vilja i världen kan jag väl inte hävda att den här kladdkakan kan platsa i hälsokostfacket. Möjligen när det gäller hälsa för själen. Även om man försöker att leva sunt och hälsomedvetet tycker jag nämligen att det måste vara tillåtet att sätta guldkant på tillvaron, och unna sig något sött ibland. Bara man inte gör det dagligen, och i stället för vanlig, hälsosam mat.

Förresten hör den här kakan inte till det allra onyttigaste man kan festa loss på. Kokosoljan innehåller goda fettsyror, i synnerhet en som heter laurin, och som gynnar en sund bakterieflora i tarmen och dessutom lär kunna hämma tillväxten av skadliga virus och bakterier. Muscovadosockret innehåller en del mineraler som vanligt vitt, raffinerat socker helt saknar, och rårismjölet innehåller också en hel del nyttigheter till skillnad mot vitt, raffinerat vetemjöl.
Om du ändå föredrar vanligt socker och vanligt vetemjöl kan du byta mot det.

Kakan är helt glutenfri, och kan också lätt göras helt mjölkfri. Om du är mjölkallergiker kan du ersätta polkachokladen med några droppar pepparmintolja och hackad mjölkfri, s k veganchoklad, som finns i flera märken - Plamil, Bonvita och Organica ex vis - och som är riktigt god. Eller också har du bara en neutral mjölkfri choklad i smeten, och serverar någon alternativgrädde med grovkrossade polkagrisar vid sidan om.

Eftersom L fyller år idag, fick han med sig den här kakan till jobbet för att bjuda sina arbetskamrater. Hoppas den faller i smaken.

80 g kokosolja
1½ dl ljust muscovadosocker
2 normalstora ägg
1½ dl rårismjöl
1 msk vaniljsocker - rättvisemärkt av rårörsocker den här gången
4 msk riktigt mörk kakao av god kvalitet
½ tsk bakpulver
1 krm salt
ca 100 g grovhackad Polkachoklad från Marabou

Till servering: valfri grädde och ev bär av något slag

Smält kokosoljan på svag värme i en rymlig kastrull.
Rör genast ned sockret, och rör runt så att det smälter lite. Låt svalna till rumstemperatur.
Rör ned de lätt uppvispade äggen, och rör till en kolaaktig smet.
Blanda rårismjöl, vaniljsocker, kakao, bakpulver och salt, och sikta ned i smeten. Rör om försiktigt..
Rör slutligen ned den grovhackade chokladen, och blanda allt väl.
Kläm fast ett bakpapper i en form med löstagbar botten, och smörj kanterna lätt.
Häll i smeten, och grädda längst ned i ugen, på 175 graders ugnsvärme, ca 15 - 17 minuter.
Kakan ska vara lite kladdig i mitten, så passa noga och övergrädda inte. Då riskerar den att bli torr.
Servera kakan med en klick valfri, vispad grädde och ev några bär.






1 kommentar:

  1. Skicka receptet till Marabou. Kladkakemästare som du är. Hur kommer du på alla olika smaker du ger kladdkakan?

    SvaraRadera