I höstas bjöd jag er på pumpasoppa flera gånger go´vänner, men det kan inte hjälpas. Nu blir det ytterligare en variant. Pumpa är ju så otroligt gott, och dessutom sååå nyttigt! Den härligt orange färgen signalerar att den bland annat innehåller en massa karotenoider, som omvandlas till A-vitamin i kroppen. Dessutom innehåller den en massa andra vitaminer och mineraler. Att pumpa sedan även är snål på kolhydrater och innehåller få kalorier gör ju inte saken sämre. Mer kan du läsa här. Det går fortfarande att hitta fin pumpa i affärerna, så passa på och gör soppan nu.
Förra gången fick pumpasoppan sällskap av linser och smak av kokosmjölk, och den här gången får den smak av fetaost och timjan. Soppan är lättgjord med få ingredienser, krämig och mild i smaken, och passar utmärkt till lunch med något gott bröd till.
Om du vill göra soppan helt vegan tar du förslagsvis havregrädde i stället för vanlig grädde och hoppar över fetaosten.
1 inte alltför stor butternutpumpa - urgröpt pumpakött ca 550 - 600 g
lite mandelolja
2 stora vitlöksklyftor
6 dl vatten
2 dl grädde
2 grönsaksbuljongtärningar - Kung Markatta
40 - 50 g fetaost
1 tsk timjan
1 - 2 tsk vit balsamcrème eller vit balsamvinäger
Dela pumpan och gröp ur kärnorna.
Droppa lite olja över och sätt in i ugnen på 200 grader en timme.
Gröp ur allt pumpakött och lägg i en kastrull tillsammans med vatten, grädde, buljongtärningar och skalad vitlök.
Låt koka upp och småkoka 5 minuter.
Tillsätt smulad feta, timjan och balsamcrème och mixa soppan slät och krämig.
Klart att servera, gärna i djupa skålar. Har du en kvist färsk timjan så dekorera med den. Det hade inte jag, men det gick bra ändå.
Smaklig spis och ha en fin Köttfri måndag allihop!!